×
  • LİSE OKULU
  • Amaç: Endüstri Mühendisliğinin en temel ilkesi mevcut kısıtları göz önüne alarak belirlenen amacı en iyi değerle (minimum kaynak kullanarak, maksimum sayıda üretim yaparak, v.b.) elde etmektir. En iyi kavramı amacın ne olduğuna bağlı olarak farklı şekillerde tanımlanabilir. Minimum maliyet, minimum süre, maksimum kar veya maksimum sayıda kişiye hizmet vermek en iyi değerlere verilebilecek örneklerden bazılarıdır. Amaçlardaki çeşitliliğin bu kadar fazla olduğu göz önüne alındığında en iyiyi elde etmek için uygun yöntemin belirlenmesi ve kullanılması önem kazanmaktadır. Yaşamımızın akışını amaçlarımız ve bu doğrultuda yaptığımız tercihler belirler. Bu etkinlikte en iyiyi bulma süreçlerinin nasıl bir sistematik yapıya oturtulabileceği anlatılmaya çalışılacak ve en iyi sonucu elde edebilmek için Endüstri Mühendisliğinin kullandığı üç yöntem aşağıda verilen örneklerle anlatılacaktır.

    1) Diyet problemi ve çözümü: Minimum maliyetle ihtiyaç duyulan vitaminlerin farklı gıda ve ilaçlardan nasıl sağlanabileceği örneği üzerinden bir problemi matematiksel olarak modelleme ve ardından bu modeli grafiksel olarak çözme süreci anlatılacaktır.

    2) En kısa yol problemi ve çözümü: Başlangıçta ağ gösterimi örneklerle açıklanacak ve genelleştirilecektir. Sonrasında birçok noktanın bulunduğu karmaşık bir ağda noktalar arasındaki en kısa yolları bulmak için Floyd algoritmasının nasıl kullanıldığı anlatılacak ve örnek problem öğrencilerle birlikte çözülecektir.

    3) Yapay zeka ile kestirim problemi: Geçmiş verilerden yararlanarak gelecekteki olayları tahmin etmek için kullanılan regresyon analizi ve yapay zeka araçları anlatılacaktır. Bu yöntem, özellikle Endüstri Mühendisliğinde üretim kapasitesini veya satış tahminlerini yapmak için kullanılır. Bu etkinlikte, geçmiş verilere dayalı bir yazılımın gelecekteki satışları nasıl tahmin ettiği gösterilecektir.

    Moderatörler :

    Öğr.Gör.Dr. Ahmet KABARCIK

    Süre :

    3 + 3 Saat

    Ön Hazırlık:

    Etkinlik öncesi:

    Grafik çizimi ve matris kavramının incelenmesinde yarar olacaktır.

    Etkinlik için gerekli malzemeler, yazılımlar, cihazlar ve programlar:

    Etkinlik için öğrencilerin kağıt ve kalem dışında başka bir ihtiyacı olmayacaktır.


    Not: Pazartesi günü 09:15 - 09:30 saatleri arasında Hoşgeldiniz Toplantısı yapılacaktır.

    20 - 24 OCAK 2025 HAFTASI

    Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma
    09:30/10:15   MUH 02      
    10:30/11:15   MUH 02      
    11:30/12:15   MUH 02      
    12:15/13:30  Öğle Arası
    13:30/14:15   MUH 02      
    14:30/15:15   MUH 02      
    15:30/16:15   MUH 02